Thunderbird vs Eset nestahuje zprávy

Od 30.11.2020 se poměrné široce začíná projevovat problém, kdy se Thunderbird připojí k POP3 nebo IMAP serveru, ale nestáhne žádné zprávy.

Problém zřejmě způsobuje filtrování protokolu SSL/TLS, který se využívá pro šifrovanou komunikaci mezi poštovním klientem a poštovním serverem. Filtrování v tomto případě znamená, že antivirový program kontroluje e-maily na šifrovaném kanále mezi poštovním klientem a serverem. Je to do jisté míry „invazivní“ technika, která může něco rozbít.

Jednou z příčin nefunkčnosti může být „nedůvěryhodný“ certifikát serveru. On důvěryhodný je pro adresu serveru (např. mail.wedos.cz), ale pokud jej máte nastavený přes vlastní doménu (moje.mojedomena.cz), která v něm není uvedena, může být považován za nedůvěryhodný.

Thunderbird se občas ptá, zda chcete schválit bezpečnostní výjimku, ale to obvykle vydrží 3 měsíce, což je délka platnosti certifikátů Let’s encrypt. Po této době se zpravidla automaticky obnoví a Thunderbird se může zeptat, zda jej chcete použít.

Také se může stát, že, že server podporuje jen vyšší verze protokolu SSL/TLS a novější Thunderbird již defaultně vyžaduje verze novější. To lze nastavit.

Nicméně ani tohle nyní nefunguje. Pomohly až následující 3 možnosti:

  • Trvalé, popř. dočasné vypnutí antiviru Eset. To není úplně vhodné řešení, nicméně jakou nouzové a dočasné může fungovat.
  • V nastavení emailového účtu vypnout šifrovanou komunikaci s poštovním serverem. Není to rozhodně doporučené řešení a u mnoha poštovních serveru ani nemusí fungovat.
  • V nastavení Esetu vypnout filtrování protokolu SSL/TLS. To je asi nejméně špatné řešení.

Diskuse na fóru společnosti Eset

Oprava filtrování SSL/TLS v Eset NOD32

Můžete zkusit následující postup. Vyzkoušeno a zdá se funkční.

  1. Vypnout SSL/TLS filtrování podle následujícího návodu.
  2. Ukončit Thunderbird.
  3. Spustit Thunderbird.
  4. Znovu zapnout filtrování SSL/TLS, opět podle následujícího návodu.

Vypnutí filtrování SSL/TLS v Eset NOD32

Následující řešení není úplně dokonalé, ale může být účinné:

  1. V systémové oblasti (systray, v liště vedle hodin) klikněte pravým tlačítkem na ikonu Eset Antivirus a zvolte Rozšířená nastavení.
  2. Sekce WEB a EMAIL
  3. Rozbalit SSL/TLS sekci
  4. Zapnout filtrování protokolu SSL/TLS – vypnout

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..