Změna adresy pro Czech POINT

Systém Czech POINT měl od začátku jednu velkou zvláštnost. Protokoly HTTP a HTTPS vedly každý na jiny web. To je velmi nestandardní řešení, které s sebou nese komplikace nejen pro uživatele, ale i pro různé reputační weby a technické nastavení. Po více než deseti letech dojde k nápravě.

Původní stav do 19.5.2021

Nešifrovaný protokol HTTP, tedy http://www.czechpoint.cz, vede na veřejný informační web systému Czech POINT. Adresa je přesměrována na https://www.czechpoint.cz/public/.

Šifrovaný protokol HTTPS, tedy https://www.czechpoint.cz, vede na interní zabezpečenou část informačního systému (vyžaduje komerční certifikát). Adresa je přesměrována na https://cert.czechpoint.cz/czechpoint/.

Vzhledem k tomu, že běžné weby dnes běžně používají protokol HTTPS, je to to řešení zcela nevhodné.

Nový stav od 19.5.2021

Nová adresa pro interní systém Czech POINT bude https://www.czechpoint.cz/czechpoint/.

Praktický důsledek: Bude potřeba upravit ikonu zástupce na ploše, aby vedla na novou adresu. Pokud máte ikonu v záložkách v prohlížeči, tak také tam.

Původní zpráva z MVČR

Vážení lokální administrátoři,

dovolujeme si Vás upozornit, že dne 19. května 2021 dojde ke změně URL adresy interního prostředí Czech POINT.

Důvodem změny je zlepšení bezpečnosti veřejných webových stránek, a  také z důvodu lepšího hodnocení veřejných webových stránek zapnutím podpory HSTS a zvýšení jejich hodnocení v SSLLabs na A+.

Pro přístup do interní webové aplikace nově používejte odkaz: https://www.czechpoint.cz/czechpoint/, případně odkazy umístěné na webu Czech POINT v sekci Úředník nebo KMVS.

Nezapomeňte změnit také odkaz v záložce oblíbené, pokud jej máte uložený (ve vašem prohlížeči vpravo nahoře u lišty záložek).

Děkujeme za pochopení.

S přáním pěkného dne

Tým Czech POINT